ROD voor z’n Raap #2

Waar kan je straks open data vinden uit en over Rotterdam? En welke vele verschillende werkzaamheden, rollen en specialismes zijn er voordat er uit rauwe data nieuws gehaald kan worden? Zo maar twee van de vragen die langs kwamen bij de tweede editie van ROD voor z’n Raap.


Rotterdam Open Data Store

Jeffrey Cafferata en Cliff Odijk vertelden over de Rotterdam Open Data Store (RODS) die zij aan het opzetten zijn: een virtuele winkel waar je kan zien welke data er uit, van en over Rotterdam te vinden is en hoe je die data kan gebruiken. Deze avond lieten ze hun inspiratiebronnen zien en gaven ze een inkijkje in het proces van het ontwikkelen van de RODS. Ook lieten ze enkele van de gebruikte technieken zien, zoals Gearman, ckan, Cherokee, MongoDB en php.

Van database naar journaal

Een heel andere insteek van open data kwam van Brenno de Winter. Als onderzoeksjournalist probeert hij verhalen met een nieuwswaarde uit data te halen. Alleen, maar regelmatig ook met hulp van dataminers, hackers en vele anderen. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden schetste hij hoe de interpretatie van rauwe data opeens “breaking news” kan worden. Hij benadrukte vooral hoe ontzettend veel maatschappelijk (meer)waarde technische vaardigheden kunnen hebben.

SH.IT

SH.IT werd geproduceerd in de knutseltijd. Dan wordt niet bedoeld dat de concepten zo slecht waren, SH.IT was de werktitel van een mega brainstorm over applicaties voor/in/om openbare toiletten. Aan de hand van User Stories werden verschillende concepten uitgewerkt, inclusief businessmodellen. Enkele voorbeelden:


  • Schermen in het toilet waarop digitale grafitti achtergelaten kan worden, maar waar ook reclame op te zien is waarvan je toiletbezoek betaald wordt.

  • Een applicatie voor een toiletten-tocht, een waardevolle aanvulling op je een lange-afstands-kroegentocht.

  • Een WC-planner, een extra dienst over je routeplanner. Of je nu met het OV of de auto gaat, een toilet is altijd op je route.

  • Het gebruik van sensortechnologie om real-time de bezetting en bezettingsgraad te kunnen zien.


Ook werd de echte betekenis van de afkorting WTO gevonden, de World Toilet Organization! Zoveel creativiteit moest wel beloond worden met de tweede eerste ROD voor z’n Raap prijs.

Twisst tweetmap

Naast deze brainstorm zaten Jaap Meijers en Cliff Odijk te puzzelen aan een kaart waarop tweets aan en over Twisst te zien zijn. Twisst houdt mensen op de hoogte wanneer het Internationale ruimtestation ISS over je hoofd vliegt.

ROD voor z’n Raap #3

De volgende ROD voor z’n Raap is 10 mei. Dan zal onder andere Kathrin Dentler komen vertellen over Linked Open Data & semantics. Zoals de titel al doet vermoeden: deze presentatie is in het Engels. Meer informatie is binnenkort op deze site te vinden!

ctie to “ROD voor z’n Raap #2”

  1. [...] bron: ROD voor z’n Raap [...]

Bericht.